Filozofia uczy nas dzielnie znosić nieszczęścia naszych sąsiadów. Oskar Wilde (1854-1900)

HBs jaki prawidłowy wynik

aaaabois mamoaaaa

Temat: czy moje wyniki są prawidłowe?
czy moje wynikiprawidłowe? P/c anty HBs - ilościowo ====> 5,8 Wirus cytomegalii IgM ====> nie wykryto Wirus cytomegalii IgG ====>  Toxoplsma gondii IgG ====> 0,0 Toxoplsma gondii IgM...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,7510500,7510500,czy_moje_wyniki_sa_prawidlowe_.html



Temat: pomocy tłumaczenie karty szpitalnej
pomocy tłumaczenie karty szpitalnej Mam prośbę czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć informacje zapisane po łacinie w karcie szpitalnej i zinterpretować czy wyniki morfologii itp. są prawidłowe bo nie znam łaciny a te liczby nic mi nie mówia Dziękuje Wyniki badania: Lymphonodi sine laesionibus – 1 i 2 [M-00100]. Tela lineae chirurgicae urethrae sine laesionibus – 3 [M-00100]. Adenocarcinoma prostatae GI, Gleason (2+2) ... Er – 3,03mln/ul, L – 8,8tyś./ul, P – 306tyś/dl Elektrolity: Na – 139mmol/l, K – 4,1 mmol/l, Cl – 110mmol/l Mocznik: 29mg/dl; kreatynina – 0,96mg/d, glukoza – 89mg/dl HBs – ujemny....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10511,54951559,54951559,pomocy_tlumaczenie_karty_szpitalnej.html


Temat: wyniki
wyniki moje aktualne wyniki tsh 1,50 (0,2-4,2) ft4 16,75 pmol/l (13-23) i zrobiłam anty HBS 605,7 czy z takim wynikiem musze sie jeszcze zaszczepiać, szykuje mi sie operacja w tym roku, w styczniu hbs miałam 640 ale w wakacje miałam zabieg i może od tego spadło? czy mój wynik ft4 jest dobry? szczerze to w ciągu całej choroby miałam robione ft4 chyba 2 razy i nie wiem ile powinno prawidłowe wynosić
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,101338991,101338991,wyniki.html


Temat: szczepionka a HBS
joannab76 napisała: >- wynik ujemny. szczepionka działa.pozdrawiam To nie do końca tak:) Znaczy to tyle,ze nie zaraziłaś sie wirusem wzwb. A,żeby sprawdzić czy "szczepionka działa"musiałabyś wykonać bad na antyciała hbs by sprawdzić jakie masz wysokie p/ciała po szczepieniu. Jeżeli pacjent był szczepiony trzema dawkami szczepionki przeciwko wzw B, to ujemny wynik anty-HBs jest niepokojący i świadczy o niedostatecznej odpowiedzi na szczepionkę. Jeżeli pacjent nie jest zakażony i nie był szczepiony, to ujemny wynik anty-HBs jest wynikiem prawidłowym i jak najbardziej oczekiwanym.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,106610717,106610717,szczepionka_a_HBS.html


Temat: październikowe in vitro
miałam robione przeciwciała p. plemnikom, kariotypy prawidłowe. Badania wirusowe: HCV, HBS typu A i B, rozyczke, toksoplazmoze, cytomegalie. No i oczywiscie hormony. Miałam tez histeroskopie. Zostaje tylko immunologia do zrobienia. A ... zabrac wszystkie wyniki badań i dok. przebiegu stymulacji i transferow. Zobaczymy co powie w Krakowie naprawde jest niewiele dobrych lekarzy.. nie ma z czego wybierac. Tak sobie po cichu myslimy, ze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,100612300,100612300,pazdziernikowe_in_vitro.html


Temat: udało się naturalnie ;-)pomimo 0 szans w Novum!
... pogorszone parametry są wynikiem mojej prywatnej terapii )itd..2tygodnie nerwów,leki uspakajające,alkohol,siłownia kilka razy po 3 godz...po to tylko,zeby w ostatni weekend zobaczyc 2 kreski! Dzien wczesniej mąż oddał nasienie do mrożenia!Nadal nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,41667774,41667774,udalo_sie_naturalnie_pomimo_0_szans_w_Novum_.html


Temat: Procedura inv i icsi
Ogólna lista badań do ivf: oboje: testy wykluczjące HIV,HCV,HBs,WR (czyli w kierunku AIDS, żółtaczki typu C i B, kiły badanie kariotypu, jeśli w grę wchodzi icsi kobieta: potwierdzenie prawidłowego stanu bakteriologicznego ... Najdłużej czeka się na wyniki badań genetycznych. Między stymulacjami wymagany jest zwykle okres odpoczynku trwający 3 miesiące. Jeśli nie dojdzie do hiperstymulacji zarodki są podawane w cyklu, w którym była stymulacja....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,24574285,24574285,Procedura_inv_i_icsi.html


Temat: Hbs Ag + , jakie jeszcze badania?
Hbs Ag + , jakie jeszcze badania? Pod koniec ciąży zrobiłam to badanie i okazało się , że jest dodatnie. Prawie 10 lat temu szczepiłam się przeciw wzwB więc zarazić się mogłam wcześniej (20 lat temu jako dziecko leżałam w szpitalu). Zrobiłam próby wątrobowe - wyniki prawidłowe, cholesterol odrobinkę powyżej normy (czy to ma jakiś związek z wątrobą?), watroba w usg prawidłowa. ... mi odpowie - co oznaczają prawidłowe wyniki prób wątrobowych - czy mogę mieć nadzieję, że moja wątroba nie jest bardzo uszkodzona przez tego cholernego wirusa? czy mam przewlekłe wzw od 20...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,26131487,26131487,Hbs_Ag_jakie_jeszcze_badania_.html


Temat: Interpretacja wyników do Prezesa Prometeuszy:(
Na wyniku powinien być obok zakres wartości prawidłowych, który jest różny dla różnych laboratoriów. Wiąże się to z odczynnikami, jakie stosują te laboratoria. Dla przykładu robiłam ostatnio poziom erytrocytów i wyszło ... zależy od laboratorium). AspAT w normie. Bilirubina w normie. HbS jest ujemny, ale anty-Hbc są obecne. Te max ujemny to po prostu wartości, które powinny być przy prawidłowym wyniku. Tylko mam ... B. A tak bardziej fachowo oznacza to ,że przebył WZW B, ale nie wyprodukował anty-HBs, lub przebył wzw B i nabył odporność. Mam nadzieję, że Pani jest zaszczepiona przeciw WZW B....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,49198798,49198798,Interpretacja_wynikow_do_Prezesa_Prometeuszy_.html


Temat: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia watroby
podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia watroby witam..chcialabym sie dowiedziec co myslicie na temat moich wynikow badan...???? W maju 2007r przeszlam zaplenie miesnia sercowego..przy wypisie ze szpitala napisali:uszkodzenie watroby w wyniku leczenia statyna - ... i aspat w normie. leczona bylam przez 4 miesiace encortonem i przez ten czas alat i aspat dalej prawidlowy. w pazdzierniku bylam na badaniach w instytucie reumatologii w warszawie bo podejrzewali ... aspat alat na poziomie 70, 55..pozniej dalsze badania 55,40; wzrost 125, 70; nastepne 90,60; a ostatnie badanie znow 125 i 70...mialam robione badania na : anty HCV :nieobecne, HBs:nieobecny, anty HBC...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,80984740,80984740,podejrzenie_autoimunnologicznego_zapalenia_watroby.html


Temat: Interpretacja wyników
Interpretacja wyników Odebrałam wyniki badań ASPAT 35 norma 34 ALAT 66 norma 38 GGTP 164 norma 8-35 USG Watroba prawidłowej wielkości o jednorodnie podwyzszonej echogeniczności miąższu.Woreczek bez kamieni. Czy ktos wie jaka może byc przyczyna tak wysokiego GGTP i ta podwyższona echogeniczność? Jakie badania powinnam jeszcze zrobic? Badanie na HBs ujemne na HCV -czekam Nie mam żadnych objawów p.mdłości,wymiotów czy bólu watroby...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,62903807,62903807,Interpretacja_wynikow.html


Temat: badanie antyHBS - interpretacja wyników
"Anty- HBs - przeciwciała dla antygenu powierzchniowego HbsAg pojawiają się po zniknięciu HBsAg. Są to przeciwciała ochronne świadczące o odporności pojawiającej się po przechorowaniu WZW B lub szczepieniu przeciwko WZW B." W Twoim przypadku wartość 2000 miU/ml świadczy o nabytej odporności na zakażenie wirusem HBV-moim zdaniem wynik jest prawidłowy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,49784604,49784604,badanie_antyHBS_interpretacja_wynikow.html


Temat: badanie na toxoplazmozę- czy konieczne?
ostatnio lekarz przeoczyłby badanie na antygen HBS, tylko że przed wizytą się przygotowałam i przejrzałam swoje badania z pierwszej ciąży czy aby jest coś co się nie zdeaktualizowało i mu przypomniałam....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,38029424,38029424,badanie_na_toxoplazmoze_czy_konieczne_.html


Temat: przeciwciała anty HBs
wszystko jest w porzadku. Dodatni wynik przeciwciał anty-HBs należy zawsze rozpatrywać na tle całokształtu sytuacji klinicznej pacjenta. Interpretacja wyniku może być zasadniczo odmienna u pacjentów w różnych sytuacjach zdrowotnych. U pacjenta z potwierdzonym wcześniej zakażeniem wirusem HBV, stwierdzenie obecności przeciwciał anty-HBs jest objawem bardzo korzystnym, świadczy bowiem o dokonywanej siłami organizmu eliminacji wirusa. U pacjenta bez cech zakażenia, ale szczepionego wcześniej przeciwko wzw B, jest to także wynik korzystny, świadczy o prawidłowej odpowiedzi na szczepienie. Jeżeli miano przeciwciał wynosi powyżej 10 jednostek, to pacjent taki jest zabezpieczony przed zakażeniem wirusem HBV. Natomiast jeżeli przeciwciała anty-HBs stwierdza się u pacjenta, u którego nie rozpoznawano wcześniej zakażenia HBV, ani też nie wykonywano szczepień przeciwko wzw B, to jest to objaw niepokojący, mogący świadczyć o przebytym kontakcie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,95800258,95800258,przeciwciala_anty_HBs.html


Temat: szczepienie na WZW typu B w 37 tygodniu ciąży
prawidlowy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,60388533,60388533,szczepienie_na_WZW_typu_B_w_37_tygodniu_ciazy.html


Temat: Tydzień trzydziesty
ide na kontrole do lekarza i po wyniki badania hbs usg dopiero gdzies w polowie kwietnia piszczie dziewczyny majowo/czerwcowe pozdrawiam pa pa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,32421879,32421879,Tydzien_trzydziesty.html


Temat: TOCZEŃ CZY NIE TOCZEŃ?
przeciw dwuniciowemu DNA w klasie IgG, met. ELISA anty ds DNA. Wyszedł wskaźnik 0,1-prawidłowe. I oznaczenie anty Sm wyszło 0,1- prawidlowe. Najświerzsze z 2008roku wykazują: anty Sm- 2,0RU/ml; ( oznaczenie poziomu przeciwciał rybonukleoproteinie SS-A) anty SS-A 172,6 RU/ml;( oznaczenie poziomu przeciwciał fosfoproteinie SS-B/La) SS-B 122,6 RU/ml;( oznaczenie poziomu przeciwciał przeciw cyklicznemu cytrulinowemu peptydowi) anty CCP 1,0 RU/ml;anty dsDNA 10,0IU/ml.Czy objawy, moje wyniki ... na te chorobe.Ostatnimi jakie miałam zalecone były: Qensyl, Encorton, Wapno 500D.Proszę także o wyjaśnieie mi co badają ,,badania,, ktore mi robiono. Nie rozmiem wyników. Proszę o pomoc i szczególowe wyjaśnienie tych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,87804,91465234,91465234,TOCZEN_CZY_NIE_TOCZEN_.html


Temat: AntyHBS jaki ma być wynik po szczepieniu na WZW
AntyHBS jaki ma być wynik po szczepieniu na WZW Jestem miesiąc po trzecim szczepieniu na WZW A i B (szczepionka skojarzona). Jaki powinien być prawidłowy wynik Anty HBS-u, żeby być przekonanym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,24032135,24032135,AntyHBS_jaki_ma_byc_wynik_po_szczepieniu_na_WZW.html


Temat: Badanie HBsAg?
witaj, to badanie hbs wykrywa żółtaczkę(nie pamiętam który typ), robi się je profilaktycznie więc nie masz się co przejmować. wynik prawidłowy to wynik ujemny.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,35134422,35134422,Badanie_HBsAg_.html


Temat: interpretacja wynikow badan
interpretacja wynikow badan jaki powinien byc prawidlowy Antygen HBs ujemny czy dodatni
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,39406683,39406683,interpretacja_wynikow_badan.html


Temat: badania 30 tc???
VDRL - seroligia kiły - ok. antygen HBS - ok. glukoza ok. Rozumiem, że miałaś obciążenie 50 i potem 75? Zakre prawidłowy to 55-108 mg/dl, więc wszystko ok. wg. mnie wyniki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,95877981,95877981,badania_30_tc_.html


Temat: jakie badania przed ICSI?
... podając rozsądne argumenty). Samemu przecież nie ma sensu robić tych badań, bo ktoś musi prawidłowo odczytać ich wyniki. I tak samemu in vitro się nie zrobi. Z nadzieją, że dobrze wykonałam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,1701861,1701861,jakie_badania_przed_ICSI_.html


Temat: prywatnie czy panstwowo-oto jest pytanie:)
Wyniki w normie, hgb - 11,3 jednak żelaza mi nie przpisuje 7,8 wizyta (w odstępach 3 tyg.) Badanie ginekologiczne, wszystko ok. 9 wizyta (po ok. 3 tyg.) Pierwszy raz słyszę tętno dziecka. Jestem w 20/21 tyg. i doczekałam sie upragnionego skierowania na USG! 10 wizyta (po ok. 3 tyg.) Badanie ginekologiczne i słuchanie tetna - wszystko ok., dostaje skierowanie na kolejne wyniki:morfologię i mocz 11 wizyta (po ok.3 tyg.) Badanie ginekologiczne, słuchanie tętna - ok, wyniki tragiczne!, hgb 8,3 - silna anemia i ostry krzyk lekarza, ze źle sie odżywiam (pomiędzy jedną a ... o drugie USG, w odpowiedzi słysze, że nie ma takiej potrzeby, bo ciąża rozwija się prawidłowo. 15 wizyta (po 2 tyg.) Badanie ginekologiczne i słuchanie tętna - ok., skierowanie na morfologię ... 1 USG, 4 morfologie(gdyby nie anemia byłyby 3) dwukrotne badanie moczu, WR, HBS, Cytologia. I to wszystko co NFZ "sponsoruje" ciężarnej. W karcie ciązy mam puste miejsca tam gdzi jest badanie:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,12165344,12165344,prywatnie_czy_panstwowo_oto_jest_pytanie_.html


Temat: gastroskopia
subklinicznie, tzn. zostały zarażone, ale nie miały objawów żółtaczki i są nosicielami bezobjawowymi. Dlatego też nie dopuszcza się do badania tym samym aparatem pacjentów mających Hbs dodatni i Hbs ujemny. Przyjmuje się, że wynik badania Hbs lub HCV jest ważny przez 3 miesiące. Jeżeli wynik jest starszy, trzeba go powtórzyć. Do zupełnie wyjątkowych powikłań (aczkolwiek teoretycznie możliwych) należy perforacja (czyli przebicie) przewodu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15954,14206861,14206861,gastroskopia.html



Linki

Cytat


Źle jest mieć z katem na pieńku.
Dobry początek to połowa dzieła. Platon
A mensa et thoro - od stołu i łoża (separacja małżeństwa). (separacja małżeństwa). (separacja małżeństwa)
A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi. Augustyn (Augustyn Aureliusz, święty 354-430)
Faszyzm jest religią; XX wiek będzie znany w dziejach jako wiek faszyzmu. - wypowiedź po dojściu Hitlera do władzy. Benito Mussolini (1883 - 1945)