Filozofia uczy nas dzielnie znosić nieszczęścia naszych sąsiadów. Oskar Wilde (1854-1900)

mikroskopowy rozmaz krwi u dzieci

aaaabois mamoaaaa

Temat: powiększony węzeł podżuchwowy u 5 latka
powiększony węzeł podżuchwowy u 5 latka Chciałam się dopytać czy coś z tym robić? Byliśmy u lekarza,zrobiliśmy wyniki z krwi,są identyczne jak rok temu tylko OB BYŁO 7 TERAZ 20. Lekko pobolewa gardło ,ma wycięty 3 migdał a te boczne od pójścia do przedszkola juz są duże. Dziecko ma jeszcze pobasenową wysypkę na pupie-lekarz powiedział,że bakteryjna.Co robić ,czekać aż się wchłonie,on ma ... MCV-79 MCH-26,9 MCHC-34.1 RDW%-13,7 PLT-357 MPV10,4 Rozmaz mikroskopowy: neutrofile pałeczkowate-2% neutrofile segmentowane-62 granulocyty kwasochłonne-5 monocyty-3 limfocyty-28 OB-20 Czy tego węzła można czyś nacierać-rozgrzewać,czy obserwować,czy niestety antybiotyk? Z góry dziękuję za odpowiedż....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101914882,101914882,powiekszony_wezel_podzuchwowy_u_5_latka.html



Temat: rozmaz u 2,5 latka - nie wiem czy się martwić...
rozmaz u 2,5 latka - nie wiem czy się martwić... Mój synek (2,5 letni)2 tygodnie temu podłapał jakąś infekcję. Lekarka okresliła ze ropny katar aż stoi mu na gardle.Tydzień dostawał wapno i wit C. i jako alergik z tendencją do zapalen oskrzeli pulmicort w nebulizacji. Mimo leków utrzymywał się stan podgorączkowy 37.5-37.7. Zrobiliśmy bad ogólne moczu,morfologię z rozmazem, crp. Miał leukocytozę 14.63 (norma do 13) RBC 4.32 Hemoglobina 11.7 Rozmaz z dużą przewagą neutrocytów CRP 92.7 Pediatra zdecydowała o podaniu augmentinu. Po 4 dniach podawania antybiotyku mieliśmy powtórnie zrobić badania krwi żeby sprawdzić czy crp spada. Oto wyniki. Leukocyty 7.03 (norma 4.5-13) rbc 4.88 HEMOG 12.3 PLT 524 (NORMA DO 440 ALE krew pobierana z palca) Rozmaz mikroskopowy. neutrocyty 18% eozynocyty 6% basocyty 2% limfocyty 73% monocyty 1% CRP 11.52 Dziecko nie gorączkuje. Jest żywe. Dobrze je. Pani doktor czy takie obniżenie neutrocytów w czasie leczenia inf bakteryjnej augmentinem jest możliwe? Moja znajoma pielęgnierka straszy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104333229,104333229,rozmaz_u_2_5_latka_nie_wiem_czy_sie_martwic_.html


Temat: morfologia-wyniki
morfologia-wyniki Witam, czy wyniki mojej 16 miesiecznej corki sa dobre? dodam, ze dziecko nie jest chore i nie chorowalo w ostatnim czasie, zabkuje(wychodza cztery kly) leukocyty-9,5 erytrocyty-4,12 hemoglobina-11,6 hematokryt-34,3 MCV-83,3 MCH-28,1 MCHC-33,8 RDW-13,4 płytki krwi-192 PCT-0,16% PDW-17,1fl MPV-8,5fl -NEU%-22,2% -LYMPH%-70,0% -MON%-4,9% -EOS%-2,2% -BASO%-0,7% mikroskopowa ocena rozmazu krwi - podzielone-10,0% - limfocyty-82,0% - monocyty-5,0% - kwasochlonne-1,0% - zasadochlonne-1,0% - atypowe limfocyty-1,0% - w rozmazie obecne skupiska plytek bardzo prosze o odpowiedz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96843021,96843021,morfologia_wyniki.html


Temat: prośba o interpretację wyników
prośba o interpretację wyników Proszę o interpretację wyników.Dziecko 2 lata, niezarośnięte duże ciemiączko.Dostaje 1 krople witD. Badania z krwi: wapń 2,52 mmol/L fosforan nieorganiczny 5,3mg/dl kreatynina 0,36 mg/dl badania z moczu ... 33,0 PLT 416 MPV 7,9 rozmaz mikroskopowy granulocyty obojetnochlonne 30 limfocyty 63 monocyty 5 granulocyty kwasochlonne 2 OB 3 Dziękuję za odpowiedź.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97103920,97103920,prosba_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Proszę o interpretację wyników krwi syna 3 lata
Proszę o interpretację wyników krwi syna 3 lata Witam! Proszę o interpretacje wyników badan dziecka 3 latka. HCT- 35,4 RBC- 4,39 HGB-11,9 WBC-10.1 MCV-80,6 MCHC-33,6 MCH-27,1 RDW-CV- 13.1 PLT-389 PDW-8.8 MPV-7.7 P-LCR- 8.7 ROZMAZ MIKROSKOPOWY METODA MGG PALECZKOWATE 2% NEUTROFILE 40% EOZYNOFILE 2% LIMFOCYTY 46% MONOCYTY 10% DODAM, ZE DZIECKO JEST W TRAKCIE MALEJ INFEKCJI(MA ZAJĘTE ZATOKI-KATAR SPLYWAJACY PO SCIANCE GARDLA)DOSTAJE EURESPAL...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,81353507,81353507,Prosze_o_interpretacje_wynikow_krwi_syna_3_lata.html


Temat: prosze o interpretacje wynikow i rade
Dziekuje za szybka reakcje. Podaje wynik morfologii, ale genaralnie reszta miesci sie (w podanych w nawiasach) w normach Morfologia krwi (Sysmex): WBC krwinki biale w tys. 7,8 w 1ul (4-10) Limfocyty ... 25,3pg (27-33) MCHC 33,5 g/dl (32-36) RDW-CV 12,1% (11-16) PLT-plytki w tys. 384 w 1ul (140-400) MPV 9,1 fl (9-13) Rozmaz mikroskopowy: Paleczki 0% (0-3) Neutrofile (segmenty) 23% (40-70) Eozynafile (kwasochlonne) ... mg/dl ...kurrrcze to chyba wszystko. Bede wdzieczna za interpretacje. Boje sie isc z synkim do lekarza do dzieci chorych w czasie szalejacych wirusow a wizyte w poradni dzieci zdrowych mam dopiero...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90545945,90545945,prosze_o_interpretacje_wynikow_i_rade.html


Temat: interpretacja wyników-proszę
interpretacja wyników-proszę Dzień Dobry Bardzo proszę o interpretację wyników krwi mojej 4 letniej córeczki. Badanie robiłam kontrolnie,dziecko wesołe i zdrowe. WBC-6,6 RBC-4,85 HGB-13 HCT-38 MCV-78,4 MCH-26,8 MCHC-34,2 RDV-CV-12,4 PLT-239 MPV-10,1 Rozmaz mikroskopowy: Pałeczki-0 Neutrofile-26 Eozynofile-1 Limfocyty-62 Monocyty-10 Bazofile-1 Z góry dziękuję
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91121428,91121428,interpretacja_wynikow_prosze.html


Temat: Anemia u 10-miesięcznego dziecka + wyniki krwii
Anemia u 10-miesięcznego dziecka + wyniki krwii Witam Dzisiaj oebrałam wyniki krwi, prosze powiedzieć czy te wyniki są bardzo złe i anemia jest mocna, co robić dalej (mamm ferum lek), jaka ... 4,1 Inne (Eo, Bazo, Mono) 0,4 Neutrofilie 43,5 Neutrofilie 4,7 RDW 15,8 pdw 13,2 MPV 7,9 P-LCR 0,273 Płytki krwi 344 Rozmaz mikroskopowy Pałeczkowate 1 Segmentowate 37 Kwasochlonne 12 Limfocyty 50...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,95000674,95000674,Anemia_u_10_miesiecznego_dziecka_wyniki_krwii.html


Temat: czy morfologia krwi jest wiarygodna?
Odpowiedź na Twoje pytanie: TAK, Morfologia może pokazać, że dzieje się coś niepokojącego... a zwłaszcza jej rozmaz i wskaźniki OB oraz CRP. Jeżeli dziecko jest małe, to należy zrobić rozmaz ręczny (mikroskopowy), ponieważ jest bardziej miarodajny. U maluszka wszystkie ciałka krwi mają zbliżony rozmiar i kształt, dlatego komputer nie rozróżni ich tak, jak zrobi to laborantka. Pozdrawiam Gosia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77279542,77279542,czy_morfologia_krwi_jest_wiarygodna_.html


Temat: Morfologia- wyniki
Morfologia- wyniki Proszę o interpretacje wyników morfologii synka- 2 latka. Zasadniczo wszystko miesci się w normach (ale nie wiem czy mam podane normy dla dorosłych czy dla dzieci), poza kilkoma rzeczami, ... P-LCR- 24,4% (13-43) PCT 0,2% (0,2-0,4) Mikroskopowy rozmaz krwi: Neutrofile paleczkowate 3% (1-5) Neutrofile segmentowate 21% (40-70) Granulocyty kwasochlonne 3% (1-5) Limfocyty 67% (20-45) Monocyty 6% (3-8) Dziekuję i pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77955081,77955081,Morfologia_wyniki.html


Temat: Kto się zna na wynikach krwi?
Kto się zna na wynikach krwi? Piotruś 2 tygodnie temu podłapał jakąś infekcję. Lekarka okresliła ze ropny katar aż stoi mu na gardle.Tydzień dostawał wapno i wit C. i jako alergik z tendencją do zapalen oskrzeli pulmicort w nebulizacji. Mimo leków utrzymywał się stan podgorączkowy 37.5-37.7. Zrobiliśmy bad ogólne moczu,morfologię z rozmazem, crp. Miał leukocytozę 14.63 (norma do 13) RBC 4.32 Hemoglobina 11.7 Rozmaz z dużą przewagą neutrocytów CRP 92.7 Pediatra zdecydowała o podaniu augmentinu. Po 4 dniach podawania antybiotyku mieliśmy powtórnie zrobić badania krwi żeby sprawdzić czy crp spada. Oto wyniki. Leukocyty 7.03 (norma 4.5-13) rbc 4.88 HEMOG 12.3 PLT 524 (NORMA DO 440 ALE krew pobierana z palca) Rozmaz mikroskopowy. neutrocyty 18% eozynocyty 6% basocyty 2% limfocyty 73% monocyty 1% CRP 11.52 Dziecko nie gorączkuje. Jest żywe. Dobrze je. Nie wiecie przypadkiem czy takie obniżenie neutrocytów w czasie leczenia inf bakteryjnej augmentinem jest możliwe? Moja znajoma pielęgnierka straszy mnie białaczką, choć pediatra twierdzi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,104333295,104333295,Kto_sie_zna_na_wynikach_krwi_.html


Temat: jak rozoznać zapalenie wsierdzia?
Doroto. Przede wszystkim to tylko informacyjnie szukam, a przy okazji sama sie dowiaduję. U dzieci i młodzieży do bakteryjnego zapalenia wsierdzia dochodzi rzadko,a u niemowląt i dzieci w wieku przedszkolnym - wyjątkowo. W rozpoznaniu bakteryjnego zapalenia wsierdzia największa wartośc mają badania bakteriologiczne krwi oraz mikroskopowe osadu moczu - stwierdzenie niedokrwistości a takze białkomoczu i krwinkomoczu . W mniejszym stopniu na rozpoznanie wskazują - zwiększenie liczby krwinek białych z przesunięciem w rozmazie w lewo, hipergammaglobulinemia oraz przyspieszenie OB OB w przypadku bzw wynosi ponad 50 mm po 1 h. Trzykrotny posiew krwi pobranej w ... bakteryjnej; badanie mikroskopowe świeżo oddanego moczu na obecnośc krwinek czerwonych - krwiomocz mikroskopowy jest częstym zjawiskiem we wczesnych etapach choroby. W badaniu chorego zwraca jeszcze uwage bladośc skóry , zwłaszcza twarzy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24429,54419738,54419738,jak_rozoznac_zapalenie_wsierdzia_.html


Temat: Dziwne dawkowanie pyrantelumi zaplaenie płuc:(
Dziwne dawkowanie pyrantelumi zaplaenie płuc:( Córka (tylko!) ma przepisane przez lekarkę pyrantelum.Na podstawie wymazu z krwii lekarka stwierdziła ze ma robaki.W kale nic nie znaleziono,lablie ujemne.Rozmaz mikroskopowy z krwi miał podniesione ... na ulotce jest wyraźnie napisane ze przy wadze dziecka 13,5 powinna wziąść 2,5 ml a lekarka przepsała 10 ml jednorazowo.Aha ma to wziąść dopiero w poniedziałek bo teraz ma zapalenie płuc...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,63451419,63451419,Dziwne_dawkowanie_pyrantelumi_zaplaenie_pluc_.html


Temat: wyniki krwi - złe ??
wyniki krwi - złe ?? dziecko po 1 mc miało skierowanie na krew. Prosze pomóżcie zinterpretowac bo nie bardzo wiem co to znaczy, ale sie zdenerwowałam... Erytrocyty wynik 2,95 norma 3,04-5,26 hemetokryt wynik 27,1 norma 28,0-44,00 z mikroskopowego rozmazu krwi granulocyty obojętnochłonne 19 % norma 27-51 limfocyty 68% norma 38-60 monocyty 9% norma 3-8 żelazo 56 norma 45-145 ( więc chyba w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,84246134,84246134,wyniki_krwi_zle_.html


Temat: leukocytoza i inne :((((((((((((((
właśnie wróciłam z wynikami: OB 79 HEMATOKRYT 31,5% NORMA 35-43 HEMOGLOBINA 11,3 NORMA 10,9-15,0 KRWINKI CZERWONE 4,09 NORMA 3,8- 5,5 KRWINKI BIAŁE 17,6 NORMA 5-17 DZIECI DO 2 LAT MCV 77 NORMA 82-94 MCHC 27,6 NORMA 28-32 PŁYTKI KRWI 391 NORMA 150-400 WSKAŹNIK ANIZOCYTOZY RDW 13,4 NORMA 11,5-14,5 LIMFOCYTY# 5,6 TYS/MM3 KOMÓRKI POŚREDNIE# 0,5TYS/MM3 NEUTROCYTY# 11,5TYS/MM3 LIMFOCYTY % ROZMAZ MIKROSKOPOWY: LIMFO. 32% NORMA 35-65 KOMÓRKI POŚREDNIE %(EOS.,BAS.,MONO)EOS 2%,MONO1% NORMA EOS1-5, BAS 0-1, MONO 3-8 NEUTROCYTY % SEGM 65% NORMA SEGM. DZIECI 35-60 Przeraża mnie ten wynik OB, na szczęście krwinki białe spadły. Co...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,50876642,50876642,leukocytoza_i_inne_.html


Temat: OB 79 u 1,5 rocznego dziecka - POMOCY !!!!!!!!!
OB 79 u 1,5 rocznego dziecka - POMOCY !!!!!!!!! właśnie wróciłam z wynikami: OB 79 HEMATOKRYT 31,5% NORMA 35-43 HEMOGLOBINA 11,3 NORMA 10,9-15,0 KRWINKI CZERWONE 4,09 NORMA 3,8- 5,5 KRWINKI BIAŁE 17,6 NORMA 5-17 DZIECI DO 2 LAT MCV 77 NORMA 82-94 MCHC 27,6 NORMA 28-32 PŁYTKI KRWI 391 NORMA 150-400 WSKAŹNIK ANIZOCYTOZY RDW 13,4 NORMA 11,5-14,5 LIMFOCYTY# 5,6 TYS/MM3 KOMÓRKI POŚREDNIE# 0,5TYS/MM3 NEUTROCYTY# 11,5TYS/MM3 LIMFOCYTY % ROZMAZ MIKROSKOPOWY: LIMFO. 32% NORMA 35-65 KOMÓRKI POŚREDNIE %(EOS.,BAS.,MONO)EOS 2%,MONO1% NORMA EOS1-5, BAS 0-1, MONO 3-8 NEUTROCYTY % SEGM 65% NORMA SEGM. DZIECI 35-60 Przeraża mnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,50955445,50955445,OB_79_u_1_5_rocznego_dziecka_POMOCY_.html


Temat: Podać czy nie?? Antybiotyk :(
Podać czy nie?? Antybiotyk :( Poradźcie proszę, bo już sama nie wiem co robić. Moje 5 letnie dziecko kaszle rano i wieczorem od miesiąca. Dostawał Flixotide, Clemastin, Berodual. Trochę pomagało. Po ... ma, kataru już prawie nie ma. Dziecko czuje się swietnie tylko pokasłuje rano i wieczorem. Ma też dużą chrypę. Zrobiłam też badania krwi: OB:12 Rozmaz mikroskopowy: Pałeczki Neutrofile 42 Eozynofile 9...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,52285167,52285167,Podac_czy_nie_Antybiotyk_.html


Temat: za mało żelaza ;(( a jak to interpretowac ?
za mało żelaza ;(( a jak to interpretowac ? wyniki krwi w szpitalu wyszły kiepskie, na pocz 2 mc dostalismy skierowanie na morfologię : erytrocyty 2,95 norma (3,04-5-26) hematokryt% 27,1 ( 28,00-44,00) mikroskopowy rozmaz krwi granulocyty obojętnochłonne% 19 (27-51) limfocyty% 68 (38-60) monocyty% 9 (3-8) Dawałam jej ferrum lek 1-1,3 ml, wit c, kwas foliowy, wit b. i po miesiacu brania mamy erytrocyty 3,53 norma (3,04-5-26)- czyli ok hematokryt% 31,2 ( 28,00-44,00) - czyli ok mikroskopowy rozmaz krwi granulocyty obojętnochłonne% 14 (27-51) jakby jeszcze spadły- co to znaczy ??? limfocyty% 76 (38-60)-poszły w ... dzieci ??? Dodam jeszcze ze na pocz 2 mc miała żelazo 56 (45-145) w ostatnim badaniu jak na złość....napisali "zbyt mało materiału " ((
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,85342201,85342201,za_malo_zelaza_a_jak_to_interpretowac_.html


Temat: powiekszenie mikroskopu
Mam takie pytanko. Czy powiększenie mikroskopu 1000x to dużo. bo kupiłem  taki dziecku pod choinkę. co tam bedzie widać? Powiększenie 1000x to całkim ładna wartość jak na mikroskop świetlny. Jeżeli jeszcze ... że powiększenie to nie wszystko, od czego zależy jakoś mikroskopu. Przy dużym powiększeniu szczególnie istotne staje się to, jaką zdolnością rozdzielczą mikroskop owy dysponuje czyli jak blisko siebie leżące dwa punkty da się wzrokowo oddzielić w takim miroskopie. Im większa zdolność rozdzielcza, tym oczywiście lepiej. I jeszcze jedna sprawa. Ciekawi mnie w jakim wieku jest "dziecko". Ponieważ wykorzystanie powiększenie 1000x nie jest ... prawda ciekawe rzeczy widać przy takim powiększeniu, np. jeżei widzimy wykonany prawidłowo rozmaz krwi czy bakterie dajmy na to z kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków, ale nie jest tak prosto, potrzeba...
Źródło: topranking.pl/1816/powiekszenie,mikroskopu.php


Temat: problemy z dwulatkiem
... Albicans (++) i gronkowiec zł (++). Ostatnie badanie wykazało obecność lamblii. Dziecko jest raczej niejadkiem, choć od tygodnia coś mu się odmieniło i jada nawet mięso… Na lamblie dostaliśmy Furazolidon, mamy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85751083,85751083,problemy_z_dwulatkiem.html


Temat: Moje ambitne dziecko :)
> Możecie mnie oświecić o jakie badania sie starałyście dla dzieci? Sigvaris, ja staralam sie o badania w celu ustalenia diety... zabaczymy, co dalej z tego wyjdzie... Aha - zaznaczam, ze nie na wszystko sierowanie dostalam... ale i tak dobrze,ze na wiele z nich *************************************** Badania laboratoryjne : • grupa krwi • morfologia pełna z rozmazem • stężenie glukozy w surowicy i ... w celu sprawdzenia ewentualnych złogów w narządach • posiew kału na grzyby – badanie ilościowe, bez antybiogramu, ew. badanie mikroskopowe bezpośrednie • badanie kału na pasożyty OPCJONALNIE: • wymaz z okolicy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,75940281,75940281,Moje_ambitne_dziecko_.html



Linki

Cytat


Źle jest mieć z katem na pieńku.
Dobry początek to połowa dzieła. Platon
A mensa et thoro - od stołu i łoża (separacja małżeństwa). (separacja małżeństwa). (separacja małżeństwa)
A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi. Augustyn (Augustyn Aureliusz, święty 354-430)
Faszyzm jest religią; XX wiek będzie znany w dziejach jako wiek faszyzmu. - wypowiedź po dojściu Hitlera do władzy. Benito Mussolini (1883 - 1945)